Genel olarak bakıldığında ağrı küçük bir hassasiyetten, yaygın ağrıya kadar çeşitlilik gösteren vücudumuzun verdiği koruyucu cevaptır ve bize vücudumuzda yanlış olan bir şeyler olduğunu bildirir. Diş ağrısı ise uyaranın şiddetine bağlı olarak dişin içinde bulunan sinirlerin reaksiyonu sonucu oluşur.
Dişte ağrının semptomları genellikle keskin veya sürekli sızlamaların olmasıdır. Diş ağrısının en belirgin sebebi dişteki çürüktür. Yaygın bir diğer sebebi de dişeti rahatsızlıklarıdır. Bazen de diş ağrısının etkeni diş olmayabilir. Sinüs enfeksiyonu (sinüzit) , herpes zoster gibi rahatsızlıklar sonucu da diş ağrısı oluşabilir.
Aşağıda bazı diş ağrıları ve olası sebepleri hakkında bilgi verilmiştir.
1.SOĞUK, SICAK YİYECEK VE İÇEÇEKLERE KARŞI HASSASİYET:
Olası problem: Eğer bu hassasiyet çok kısa sürüyorsa ciddi bir probleme işaret etmez. Bu hassasiyet küçük bir çürük, ağızdaki mevcut bir dolguda sızıntı veya dişeti çekilmesi nedeniyle kök yüzeyinin açığa çıkmasından kaynaklanabilir.
Ne yapılmalı: Eğer kök yüzeyi hassassa o bölge bakteri plağı kalmayacak şekilde temiz tutulmalıdır. Yumuşak diş fırçası kullanılarak o bölge temizlenmeli, fakat günde 2 kereden fazla fırçalanmamalıdır. Hassas dişler için flor içeren diş macunları kullanılmalıdır.
2.DİŞ TEDAVİSİ SONRASI SOĞUK, SICAK YİYECEK VE İÇECEKLERE KARŞI HASSASİYET:
Olası problem: Diş tedavileri sırasında dişin içinde pulpa dokularının inflamasyonu sonucu dişte hassasiyet oluşabilir.
Ne yapılmalı: Bu tip hassasiyetler birkaç gün sürer. Fakat çürük yeni temizlenmiş ve dolgu yeni yapılmış veya kron(kaplama) yeni yapıştırılmışsa bu hassasiyet birkaç hafta sürebilir. Parasetamol gibi çok ağır olmayan ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer ağrı devan eder ve kötüleşirse diş hekimine başvurulmalıdır.
3.ÇİĞNEME ESNASINDA KESKİN AĞRI:
Olası problem: Çürük, uyumu bozulmuş dolgu, kırık diş veya yeni yapılmış dolgu veya kronda (kaplama) yükseklik olması bu tarz ağrıya sebep olabilir.
Ne yapılmalı: Eğer ağrınız gittikçe artıyorsa hekime başvurulmalıdır. Çürük temizlenmeli dolgu yapılmalıdır veya uyumu bozulmuş dolgudan dolayı oluşmuş ağrıysa dolgu yenilenmelidir. Eğer ağrı pulpa(sinir) hasarından kaynaklanıyorsa hasarlı pulpa (sinir) temizlenmeli, kök kanalı dezenfekte edilmeli ve uygun şekilde doldurulmalıdır. Ağrı kırık dişten kaynaklanıyorsa, tedavi alternatifi kırığın lokalizasyonuna, derinliğine ve pulpayı (siniri) içerip içermemesine göre değişiklik göstermektedir. Yeni yapılan dolgu ve kron mevcutsa yükseklik kontrolü yapılmalıdır.
4.SOĞUK, SICAK YİYECEK VE İÇECEKLERİ YEME , İÇME SONRASINDA KALICI AĞRI:
Olası problem: Bu tarz şikayetler genellikle pulpanın (sinirin) enflame olduğunun veya ölüyor olduğunun işaretidir. Geri dönüşümsüz bir hasardır ve genellikle derin ve geniş bir çürük veya fiziksel bir travma sonucu oluşur.
Ne yapılmalı: Mutlaka ciddi bir apse oluşmadan önce diş hekimine gidilmelidir. Ağız içi muayene ve röntgen sonucuna göre tedaviye karar verilmelidir.
5.ÜST DİŞLERDE KÜNT AĞRI VE BASKI HİSSİ:
Olası problem: Yüzde sinüs bölgesinde hissedilen ağrı genellikle üst dişleri de kapsar çünkü sinüs bölgesi ve üst dişler aynı sinirleri paylaşırlar. Bu tarz ağrının orijinin tespiti çok zordur. Sinüs ağrısı, diş ağrısı gibi algılanabildiği gibi tam terside mümkündür. Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda oluşan sinüs tıkanıklığına bağlı olarak üst dişlerde de ağrı oluşabilir. Ek olarak diş gıcırdatma ve diş sıkmanın da bu tarz ağrıya sebep olabileceği unutulmamalıdır.
Ne yapılmalı: Ağrının diş kaynaklı diş kaynaklı olup olmadığını tespit edebilmek için diş hekiminin detaylı muayenesi gerekmektedir.
HANGİ DİŞTEN OLDUĞU TESBİT EDİLEMEYEN AKUT VE DEVAMLI AĞRI:
Olası problem: Dişin içindeki sinir dokusu akut olarak enfekte olmuştur. Bu durum sinire çok yakın komşuluktaki bir çürükten kaynaklanabilmektedir.
Ne yapılmalı: Acil olarak diş hekimine gidilmelidir. Probleme yol açan diş tesbit edilip hasarlı sinir dokusu çıkarıldığı takdirde ağrı yok olacaktır. Kanal tedavisi tamamlanarak diş kurtarılacaktır. Tedavi edilmediği takdirde ağrı giderek artacaktır.
SÜREKLİ VE ŞİDDETLİ AĞRI VE BASKI, DİŞETİNDE ŞİŞLİK VE DOKUNMADA HASSASİYET:
Olası problem: Dişin sinirlerini de aşmış kemik ve dişetine yayılmış bir enfeksiyon veya abse mevcudiyetinde bu tarz ağrılarla karşılaşabiliriz.
Ne yapılmalı: Acil olarak diş hekimine gidilmelidir. Enfeksiyonun yaygınlığına göre tedavi şekli belirlenmelidir.