Ortodonti; diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bir uzmanlık dalıdır.
Ortodontik tedavi, genel olarak braket gibi düzeltici aparatlar kullanımı ile dişlerin düzeltilmesi ve hareket ettirilmesi ve hareket ettirilmesi tedavisidir. Üst çene ve alt çene, diş kavisleri, dişleri destekleyen dokular, dudaklar, yanaklar ve dil ortodontik tedavinin kapsamı içinde yer alır. Bu tedavi ile dişlerin görüntüsünü iyileştirmek ve verimi arttırmak amaçlanır.
Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklıkları ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzeltir. Sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri önler. Bunun yanı sıra çiğneme fonksiyonu ve bozuk olan konuşmayı düzeltmeye yardımcı olur. Dişlerimizin ve çenelerimizin doğru pozisyonda birbiriyle fonksiyon görebilmesi tüm solunum ve çiğneme fonksiyonlarını etkileyen önemli bir faktördür. Temelde ortodontik tedavini asıl hedefi de bu yönde olup, çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi, konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi, ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olunması, estetiğin sağlanması ve hastanın toplum içinde kendine olan güvenini arttırarak psikolojik destek sağlamaktır.
Ortodontik tedavi temelde 3 gruba ayrılır. Bunların ilki koruyucu ortodontik tedavidir. Koruyucu ortodontik tedavi de temel prensip bozukluğun oluşmamasıdır. Bu amaçla alınan tedbirlerin tamamı bu sınıfa girer. Durdurucu ortodontik tedavi ise oluşmakta olan bozukluğun etkeninin ortadan kaldırılması yoluyla ilerlemenin durdurulması esasına dayanır. Parmak emme, ağız solunumu gibi etkenler ortadan kaldırılarak dişlerde oluşacak açık kapanış durumunun engellenmesi buna örnektir. Sonuncusu ise düzeltici ortodontik tedavidir. Yapılan tüm tedaviler bu sınıfa girer.