Ortodonti

Ortodonti; diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bir uzmanlık dalıdır.

 

Ortodontik tedavi, genel olarak braket gibi düzeltici aparatlar kullanımı ile dişlerin düzeltilmesi ve hareket ettirilmesi ve hareket ettirilmesi tedavisidir. Üst çene ve alt çene, diş kavisleri, dişleri destekleyen dokular, dudaklar, yanaklar ve dil ortodontik tedavinin kapsamı içinde yer alır. Bu tedavi ile dişlerin görüntüsünü iyileştirmek ve verimi arttırmak amaçlanır.

 

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklıkları ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzeltir. Sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri önler.  Bunun yanı sıra çiğneme fonksiyonu ve bozuk olan konuşmayı düzeltmeye yardımcı olur. Dişlerimizin ve çenelerimizin doğru pozisyonda birbiriyle fonksiyon görebilmesi tüm solunum ve çiğneme fonksiyonlarını etkileyen önemli bir faktördür. Temelde ortodontik tedavini asıl hedefi de bu yönde olup, çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi, konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi, ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olunması, estetiğin sağlanması ve hastanın toplum içinde kendine olan güvenini arttırarak psikolojik destek sağlamaktır.

 

Ortodontik tedavi temelde 3 gruba ayrılır. Bunların ilki koruyucu ortodontik tedavidir. Koruyucu ortodontik tedavi de temel prensip bozukluğun oluşmamasıdır. Bu amaçla alınan tedbirlerin tamamı bu sınıfa girer. Durdurucu ortodontik tedavi ise oluşmakta olan bozukluğun etkeninin ortadan kaldırılması yoluyla ilerlemenin durdurulması esasına dayanır. Parmak emme, ağız solunumu gibi etkenler ortadan kaldırılarak dişlerde oluşacak açık kapanış durumunun engellenmesi buna örnektir. Sonuncusu ise düzeltici ortodontik tedavidir. Yapılan tüm tedaviler bu sınıfa girer.

Ortodonti Hakkında
Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik tedaviye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

1-     Dişlerinizde fark edilen çapraşıklık, alt ve üst çenenizde gözle görülür ilerilik, gerilik, eğrilik veya yüzün diğer kesimleri ile bir uyumsuzluk varsa,

2-     Gülümsemenizde sizi rahatsız eden bir durum varsa: mesela gülerken dişetleriniz aşırı görünüyorsa,

3-     Çene ve diş ilişkileriniz yüzünden ısırma ve çiğneme problemi yaşıyorsanız,

4-     Şiddetli ağız solunumu yapıyor, parmak emiyor, tırnak yiyorsanız veya geçmişte bunun gibi bazı uzun süren alışkanlıklarınız olduysa,

5-     Ağzınızı kapatmakta güçlük çekiyorsanız, dudaklarınızı tam kapatamıyorsanız,

6-     Çene ekleminizde ağrı varsa veya ses geliyorsa,

7-     Dudak damak yarığı veya benzer bir durum varsa,

8-     Ailenizde ortodontik tedavi görmüş ya da ortodontik sorunu olan biri varsa,

9-     Ağzınızda en az 1 eksik diş varsa ve diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya başlamışsa,

10- Çapraşıklık nedeniyle dişlerinizi iyi temizleyemiyor ve buna bağlı dişeti sorunu yaşıyorsanız,

11- Dişlerinizin arasında geniş boşluklar varsa,

12- Süt dişleriniz zamanından önce çekilmişse ortodontik tedaviye ihtiyacınız var demektir.

Her yaşta ortodontik tedavi uygulanabiliyor mu?

Ortodontik tedavinin bilinirliği toplumda hızla artıyor. Özellikle çocuklarda ve gençlerde uzun zamandır uygulanması, tedavinin halk arasında sadece küçük yaşta yapılabildiği intibasını uyandırmıştır. Oysa her yaşta ortodontik tedavi uygulanmaktadır.

Diş tellerinin görüntüsü yine aynı mı?

Estetik ihtiyaçları karşılamak amacıyla, piyasada birçok farklı firma estetik braketler üretiyor. Bu braketlerin rengi, diş minesi rengine benzer olduğundan  fazla dikkat çekmiyor. Yetişkin hastalarımızın çoğu, estetik braketleri tercih ediyor ve fazla belli olmadığı için de memnun olduklarını dile getiriyorlar.

‘Lingual Teknik’ nedir?

Ortodontide diğer bir tedavi yöntemi olan ‘lingual teknik’, yetişkinler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bu teknikte, teller dışardan bakıldığında fark edilmeyecek şekilde dişlerin iç tarafına yerleştiriliyor. Bu da estetik açıdan büyük bir avantaj sağlıyor.

Ortodonti tedavisinin süresi ne kadardır?

Artık toplumda, düzgün dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmanın en doğal yönteminin ortodonti olduğunu insanlar öğrenmeye başladılar. Ortodonti ile, yaklaşık olarak 8 ila 24 ay arası süren tedavi sonucu, ömür boyu doğal ve güzel bir gülümsemeye sahip olunabiliyor. Doğal ve güzel bir gülümseme ile kendinize olan güveniniz de artacak ve yaşam standartlarınız da yükselecektir.

Ortodontik tedavinin aşamaları nelerdir?

İlk randevuda ortodontist detaylı bir ortodontik muayene yaparak tedaviye ihtiyaç olup olmadığını tespit eder ve tedavinin ne kadar süreceği ve maliyeti ile ilgili bilgileri verir. Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağzınızda çürük diş olmamalı veya diş eti kanamanız bulunmamalıdır. Bu nedenle ortodontik tedaviye başlamadan önce diğer tedavileriniz tamamlanmalıdır. Ağız hijyeninin kötü olduğu durumlarda tellerin takılması mümkün değildir. Ortodontik tedaviye karar verildikten sonra planlama aşamasına geçilir. Bu aşamada bazı kayıt ve veriler toplanır. Ağız içi ve dışı resimleri, alt ve üst çene diş ölçüleri, lateral sefalometrik film, gerekirse el ve bilek filmi gibi dokümanlar toplanır ve yapılacak tedavi planlanır. Bu verilere göre de tedaviye başlanır.