Estetik Diş Hekimliği

Kozmetik diş hekimliği; kişinin diş, dişeti ve/veya kapanışını iyileştirmek için yapılan diş tedavileridir. Birçok hekim bu alandaki eğitimine, uzmanlığına, tecrübesine bakmadan kendisini hastalara kozmetik diş hekimi olarak tanıtmaktadır. Bu hekimlerin etik olmayan pazarlama taktiğidir. Kozmetik diş hekimliği olarak tanımlanmış uzmanlık dalı bulunmamaktadır. Ancak kendini kozmetik diş hekimi olarak tanıtan, hiçbir uzmanlık eğitimi olmayan hekimler vardır.

 

Kozmetik diş hekimliğinde baskın iki dal vardır. Bunlardan biri Protez bir diğeri Ortodonti’dir. Bu dalların uzmanlarına da PROSTODONTİST (protez uzmanı) ve ORTODONTİST (ortodonti uzmanı) denir.

 

Kozmetik diş hekimliği;

– Diş veya dişe tlerine dental materyaller ilave edilmesiyle (bonding, porselen veneerler, laminate veneerler, kron kaplamalar, dişeti greftleri),

– Dişten veya diş etinden madde kaldırılmasıyla (diş minesinde düzeltmeler, gingivektomi, kron boyu uzatma),

– Diş ve diş etine  ekleme veya kaldırma yapılmadan (beyazlatma, diş eti pigmentasyon tedavisi),

– Yüzün görünümünü de iyileştirmek üzere dişlerin düzgünleştirilmesi (ortodonti)

gibi tedavi alternatifleri ile yapılır.

 

PORSELEN LAMİNATE VENEER

Sosyal becerilerin önem kazandığı günümüzde gülüş ilk adım için en etkin araçtır. Gülüşümüz, yüzümüzün, ruhumuzun aynasıdır. Birçoğumuz gülümseyişimizle güzelliğimizi pekiştirmek isteriz. Günlük hayatımızda muhteşem bir gülüşe sahip olduğunu düşündüğünüz birçok kişinin aslında porselen laminate veneerleri olduğunu tahmin edemezsiniz.

 

Porselen laminate veneerler ile gülüşünüzü çok daha çarpıcı hale getirebilirsiniz. Porselen laminaların translüsent ve çok ince bir yapıya sahip olmaları ile doğal diş görünümünü sağlamak çok kolay olur.

 

Tedavi aşamaları:

  1. Randevu: Çalışma modellerinin elde edilmesi, röntgen ve fotoğrafların çekilmesi minimal diş kesiminin yapılması ölçü alınması geçicilerin yapılması
  2. Randevu: Geçicilerin çıkartılıp laminate veneerlerin uyumu ve estetiğinin kontrolü simantasyon- yapıştırma gece plağı ölçüsü (porselen laminate veneerleri korumak amacıyla simantasyondan sonra gece plağı yapılır)

 

GÜLÜŞ TASARIMI

YÜZ ANALİZİ:

Yüz analizi yüzün bir bütün olarak incelenmesini gerektirir. Frontal düzlemde yüzün orta hattı ile santral dişler (ön diş) arasından geçen hat ideal olarak birbirleriyle kesişmelidir. Alt çene ön dişler ile üst çene ön dişler de birçok kişide aynı hat üzerinde kesişmezler. Fakat alt çene gülme esnasında genellikle gözükmediğinden alt çene orta hat uyumsuzluğu doğal estetiği etkilemez. O yüzden estetikte mandibular orta hat uyumsuzluğu fazla önem taşımamaktadır.

 

Yüz analizinde frontal düzlemde  pupiller (gözbebekleri) arası hat ile dişlerin insizal kenarlarından geçen hattın paralelliği değerlendirilir.Bir gülüşün dinamiklerini en iyi şekilde gözlemlemek için tüm hatların birbiriyle paralelliği ve sinerjisi değerlendirilerek tüm yüz analizi yapılır.

 

Yüz analizinde sagital düzlemde Ricketts’in E düzlemi (burun ucu ve çene ucundan geçen düzlem) değerlendirilir. Bu düzleme göre ortalama değer üst dudakla arasında 4mm., alt dudakla arasında 2mm. dir.  Nasio-labial açı; burun tabanı ve üst dudak arasındaki açıdır. Ortalama değeri erkekler için 90-95 derecedir, bayanlar için 100-105 derecedir.

 

Gülüş ve dental analiz tüm yüz fotoğrafı ile başlar. Dudaklar ve dişeti bir bütün olarak değerlendirilir. Dental analizde dişlerin karakterizasyonu kişiye göre değerlendirilir.

 

Tüm yüz fotoğrafından sonra tek başına gülüş üzerine odaklanılır. tasarlanan gülüşdeki dudak çerçevesini belirleyin.

 

Basamak : pupiller arası hat, konuşma ve dudak çizgisine göre dişlerin insizal (dişlerin kesici kenarlar) sınırları belirlenir. Fonetiğin kullanılması ve ‘’M’’ harfinin söyletilmesi dudakların istirahat konumunun belirlenmesinde önemlidir. Bu pozisyonda gözüken diş miktarı gülüşün tasarlanmasında önemli olan altyapıyı oluşturur. Ne kadar fazla diş gözükürse o kadar  genç bir görünüm sağlanılır. Üst dişlerin insizal (kesici) sınırıda yine fonetik kullanılarak belirlenir.  Üst ön dişlerin insizal (kesici) uçları,  alt dudak vermillion hattı veya kuru/ıslak dudak sınırına kadar uzanır.

 

  1. Basamak: orta hat sınırının belirlenmesi Yüzün orta hattının simetrisini belirlenir ve dental orta hat çizgisi bu çizgiye göre belirlenir. Orta hat çizgisi insizal kenar çizgisini dik keser.
  2. Basamak: Dişeti sınırının belirlenmesi: Mevcut olan boşluğa göre dişin boyu, %78 genişlik/boy oranı kullanılarak hesaplanır . ön dişlerin dişeti zenith noktası (tepe noktası) belirlendikten sonra estetik parametrelere göre diğer dişlerin dişeti sınırları belirlenir.
  3. Basamak: Santral (ön 1. Kesici diş) dişlerin formunun belirlenmesi yüzün orta hattı baz alınarak santral dişin yeri belirlenir. Genişlik ise mevcut boşluğun  analizine ve %78 oranında ki diş proporsiyonlarına  göre değerlendirilir. orta hat simetrisini yakalamak için santral dişler birbirinin ayna görüntüsü gibi olmalıdır.

Estetik Diş Hekimliği​
Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Porselen Laminate Veneerlerin Dezavantajları:

  1. Maliyetli olması
  2. Labaratuvar aşaması olması
  3. Hem hekim hem teknisyen için hassas çalışma ve tecrübe gerektirir.

Porselen Laminate veneerlerin avantajları:

  1. Minimal diş kesimi yapıldığından en koruyucu protetik diş tedavisi alternatifidir.
  2. Yüksek ısıda porselen fırınında cilalanmış olması aşınma direncini artırır. Sigara, çay, kahve gibi boyar maddelerle renk değiştirmez.
  3. Çok iyi cilalı yüzeyinden dolayı diştaşı oluşmasına izin vermez.
  4. Işık geçirgenliği ve inceliği sayesinde başkaları tarafından farkedilmeyecek kadar doğal olmaları
  5. Dişlerin arka (palatinal) yüzeylerinde hiçbir işlem yapılmadığı için dil herhangi bir yabancılık çekmez.
  6. Yüksek teknoloji ürünü porselenler olduğu için kırılma ve aşınmaya karşıya büyük direnç gösterirler.

Hangi durumlarda porselen laminate veneerler tercih edilmez?

  1. Eğer mine tabakası çok az veya hiç yoksa, tam kron tercih edilir.
  2. Diş sıkma (bruksizm) veya diş gıcırdatma gibi vakalarda gözlenen başabaş kapanışı olan hastalarda ve kalem çiğneme,buz yeme gibi para-fonksiyonel rahatsızlığı olan hastalarda uygulaması doğru değildir.
  3. Aşırı derecede çapraşıklığı olan vakalarda tercih edilmez.
  4. Klass 3 gibi (alt çenenin daha önde kapandığı kapanış bozukluğu) kapanış bozukluklarında tercih edilmez.

Hangi durumlarda porselen laminate veneerler tercih edilir?

  1. Beyazlatma ile sonuç alınamayan renklenmiş dişlerde
  2. Dişler arasında açıklıkların (diastemaların) varlığında
  3. Ortodontik tedaviyi tercih etmeyen çapraşıklığı olan dişlerde
  4. Büyük dolgulu ön dişlerde
  5. Kırık sonucu madde kaybına uğramış ön dişlerde
  6. Gülüş tasarımı gerektiren diş eti konturunun ve seviyesinin düzenlenmesi gereken vakalarda