28 Şub Acil Çözümler
Ağız ve Diş Sağlığında Acil Durumlar ve Pratik Çözüm Yöntemleri
Sağlıklı dişler birçok kişinin ortak hayalidir. Ağız sağlığını tehdit eden ve estetiği bozan problemler hastayı hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir.
Ağız ve çevresin meydana gelen beklenmeyen yaralanma ya da ani şiddetli ağrı durumlarında neler yapılabileceğine bu yazımızda değineceğiz.
Diş hekimliğinde acil durumlar şiddetli diş ağrısı veya şiş, travma sonucu dişin kırılması, dişin tamamen yerinden çıkması, diş çekiminden sonra oluşan kanamalar, dudak dil ve yanağın ısırılması, diş kırıkları olarak gruplara ayırabiliriz.
Şiddetli Diş Ağrısı veya Şiş
Diş ağrıları oldukça kapsamlıdır ve öncelikle diş ağrısının nedenini teşhis etmek gereklidir. Bazı durumlarda orta kulak iltihabı ya da sinüzitin neden olduğu rahatsızlıklar diş ağrısıyla karıştırılmaktadır.
Diş ağrıları genellikle diş eti hastalıklarından ya da diş çürüğünden kaynaklanmakta olup, dişteki şişlikler kök ucu apselerinden kaynaklanmaktadır. Diş ağrıları hastanın sosyal hayatını etkileyerek kişiyi uyutmayacak derecede olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen diş hekiminizi arayarak randevu almanızı öneririz. Ağrıyan dişinize asla kolonya, rakı veya aspirin gibi maddelerle müdahalede bulunmayın. Bilinenin aksine bu tarz müdahaleleriniz diş etlerinizde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu süreçte doktorunuzun önermediği antibiyotikleri ve ağrı kesicileri seçmeyin. Şiddetli ağrılarınızda diş hekiminize gidene kadar ağzınızı soğuk su ile çalkalamanız ağrınızı hafifletecektir.
Diş Kırılması
Alınan sert bir darbeyle kırılan dişin durumu iyi tespit edilmeli ve bu duruma göre tedavi planlanmalıdır. Çoğunlukla çocuklarda ve sporcularda rastlanan diş kırılmaları; bisikletten düşme, kavga, çarpışmalarda başlıca travma nedenleri ile de gerçekleşebilmektedir.
Dişiniz kırıldığında kırık parçayı bulabiliyorsanız mutlaka bir temiz bir şekilde muhafaza ederek hekiminize ulaştırmanız gerekmektedir. Kırık parçanın bulunamaması durumunda kırığın büyüklüğüne bağlı olarak diş hekiminiz ağız ve diş yapınıza uygun tedavi ile estetik bir şekilde eski görünümünüze kavuşmanızı sağlayacaktır. Dişiniz kırıldığında kanamanız olsun olmasın parçanın boyutu göz ardı edilmeden 30 dakika içerisinde, mümkün olmayan durumlarda da en fazla 2 saat içerisinde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Geciktirdiğiniz her sürede ana dişinizin açık havayla teması sorun teşkil etmektedir.
Dudak, Dil ve Yanağın Isırılması ya da Yaralanması
Ağzının içerisindeki yumuşak dokulara gelen sert ve ani bir darbe meydana geldiyse öncelikle ağzınıza dokunmadan önce ellerinizi yıkayarak dezenfekte edin. Aksi takdirde ellerinizde bulunan mikropların ağzınızda bulunan açık yaraya geçmesine ve bu da enfeksiyona yol açabilir.
Bu yaralanmalardan hemen sonra diliniz şişmeye başlayacaktır ve buda dilinizi tekrar ısırmanıza neden olabilir. Yaranın olduğu alana temiz bir beze sarılmış buz koyarak soğuk tampon yapabilirsiniz. Uyuşma başlayana kadar bir dakika buzu ağzınızda tutup, sonra dışarı çıkarılarak bu işleme devam edin. Çocuklarda meydana gelen dil, dudak ve yanak ısırığı durumlarında yara yeri dondurma verilerek ağzın uyuşturulması sağlanabilir. Tampon yapmanıza rağmen 15 dakika sonra hala kanamanız durmuyorsa acilen diş hekiminize başvurun.
Diş Çekimi Sonrası Yaşanan Kanamalar
Diş çekiminden sonra hafif kanamaların gerçekleşmesi çok normaldir. Diş çekiminden sonraki 6 saatte meydana gelen sızıntı şeklinde görünen kanamalar normal kabul edilmektedir. Diş çekiminden sonra 2 saat boyunca mümkün olduğunca bir şeyler yememeye özen gösterin ve aspirin, alkol gibi maddeleri kullanmayın. Kanamalarınız şiddetliyse eğer en kısa sürede diş hekiminize başvurun.